Hög tid att skaffa SSL certifikat

2018-07-04

Redan 2017 började Chrome varna för att webbsidor utan SSL-certifikat inte var säkra och från och med juli 2018 kommer alla webbsidor utan SSL-certifikat, oavsett innehåll, att visas som osäkra i Google Chrome.

Vad är SSL och varför ska jag ha det?

SSL är en säkerhetsmekanism som användes för att kryptera kommunikationen mellan två enheter, till exempel en onlinebutik och din webbläsare. Tanken med att kryptera data som sänds till och från dessa två enheter är att ingen annan på nätverket (oftast internet) ska kunna avlyssna eller manipulera informationen. Exempel på data som är viktig att kryptera är inloggningsuppgifter, kreditkortsinformation och olika formulär.

I adressfältet på din webbläsare kan du lätt se om webbsidan du besöker är säker genom att det står https:// samt att ett låst hänglås visas.

Google rankar sidor med SSL högre

Google arbetar aktivt med att visa säkra och relevanta sökresultat och därför tar de även med SSL som en faktor när din webbsida rankas. Med ett SSL-certifikat kommer din sajt högre upp i Googles sökresultat framför sidor som saknar SSL och adresser med https.

(Källor: Wikipedia, security.googleblog.com)